Ga je bergwandelen? 7 tips voor de voorbereiding van je wandelvakantie

Wandelen in de bergen is altijd weer een avontuur, of je nu al veel ervaring hebt of juist voor de eerste keer wilt gaan bergwandelen. Het goed voorbereiden van een wandelvakantie is dan ook essentieel. In deze blog wat tips om jouw vakantie in de bergen tot een succes te maken!

Wandelvakanties heb je natuurlijk in alle soorten en maten. Je kunt direct voor een huttentrektocht van twee weken gaan, maar het is ook heel leuk om gewoon twee weken in een huisje of op een camping op een vaste plek te verblijven en dan de directe omgeving te voet te verkennen. Of een combinatie van beide natuurlijk, een huttentocht van vijf of zes dagen en nog een weekje rustiger aan doen vanuit een vaste uitvalsbasis.

Hoe jouw wandelvakantie er ook uit ziet, onderstaande tips helpen je bij een goede voorbereiding van je wandelreis!

#1 Zorg voor een goede conditie en wandelhouding

Wandelen in de bergen is heel wat anders dan wandelen in ons vlakke Nederland. Je gebruikt andere spieren, je moet meer rekening houden met het terrein, je aandacht bij het lopen houden om niet mis te stappen, kortom, het is goed om je lichamelijke conditie op peil te krijgen voordat je vertrekt. Dat kan door bij een sportschool te gaan, maar ook door in Nederland meer te gaan wandelen en daarbij zo divers mogelijke landschappen uit te zoeken. Geef in elk geval bijzondere aandacht aan de kracht in je bovenbenen en knieën. Let ook op een goede lichaamshouding bij het afdalen. Pijn in de knieën is een van de meest gehoorde klachten na afloop van een bergwandeling. Dat kun je voor zijn door bij het afdalen je basishouding aan te passen: licht gebogen knieën, een beetje doorzakken, kleine stappen. Als je je voeten neerzet bij de afdaling, houd je been dan niet gestrekt, maar licht gebogen. Op die manier komt de druk meer op je spieren dan op je gewrichten terecht.

#2 Koop een goede wandelkaart

Waar je niet op mag bezuinigen, zeker als je diep de bergen in wilt trekken, is een goede wandelkaart. Zorg er ook voor dat je deze goed kunt lezen, dat je weet wat de symbolen betekenen en hoe lang je ongeveer over een route doet. De beste wandelkaarten zijn die van de nationale kaartendiensten, zoals de IGN in Frankrijk. Kies bij een schaal voor minstens 1:50.000, maar nog beter en gedetailleerder is 1:25.000.

#3 Vind een mooie en geschikte wandelroute

Als je heel goed bent in kaartlezen en navigeren, dan kun je op basis van de kaart je eigen wandelroutes uitzoeken. Maar handiger is het meestal om gebruik te maken van de kennis en ervaring van andere bergwandelaars. Op heel veel plekken kun je terecht voor kant-en-klare wandelroutes, waarvan veel zelfs compleet beschreven zijn. Zo zijn er diverse wandelgidsen, bijvoorbeeld van Rother, met tochten in alle berggebieden. Ook fijn zijn de boekjes van Noes Lautier, bijvoorbeeld de wandelgids ‘Met uitzicht op de Ecrins‘. Daarnaast kun je natuurlijk op internet terecht, bijvoorbeeld op Bergwandelroutes.nl en op de Tochtenwiki van de NKBV.

#4 Kies de juiste wandelkleding

Ga je op vakantie naar de bergen en ben je van plan te gaan wandelen, dan is het goed om de juiste uitrusting mee te nemen. Het allerbelangrijkste is schoeisel. Zorg voor bergschoenen die goed passen en geschikt zijn voor het terrein waar je wilt gaan lopen. In deze eerdere blog op Bergwandelroutes.nl vind je handige tips waar je op moet letten bij de aanschaf van goede bergschoenen. Verder is het handig om ook de rest van je outfit aan te passen op je activiteiten. Bij wandelen kun je het beste in laagjes werken. Een ademend ondershirt, een trui die je makkelijk aan of uit kunt trekken, en een fijne lichte wandeljas, eventueel waterdicht. Want ook met regenachtig weer moet je rekening houden in de bergen. Je kunt aparte regenkleding meenemen of bijvoorbeeld een zomerjas met waterdicht membraan. Een regenbroek is ook onontbeerlijk, vooral tijdens dagen waarop het alleen maar regent.

#5 Zorg voor genoeg eten en drinken

Wat voor wandelingen je ook gaat maken, je moet goed voor jezelf zorgen zodat je goed gefocust blijft, geen honger of dorst krijgt, en niet verzwakt tijdens een bergwandeling. Tijdens een dagtocht heb je minstens twee liter vocht per persoon nodig. Die kun je meenemen in drinkflessen of in een speciale waterzak waaruit je tijdens het lopen met behulp van een slangetje kunt drinken. Wil je onderweg bijvullen? Let dan hierop. Wat eten betreft geldt dat je ook vooruit moet plannen. Ben je een hele dag aan de wandel, of meerdere dagen? Ga je een halve dag? Neem toch meer mee dan je voor een paar uur nodig hebt, want een wandeling kan door allerlei omstandigheden uitlopen. Benieuwd hoeveel calorieën je nodig hebt tijdens een bergwandeling? Lees deze blog.

#6 Plan je onderdak

Ga je bergwandelingen maken vanuit een vaste plek, of wil je een trektocht maken? In de meeste berggebieden vind je berghutten, bemand en onbemand. Hier kun je (meestal tegen betaling) de nacht doorbrengen. In de Alpen is dat in een bemande hut meestal op basis van halfpension, waar dus avondeten en ontbijt bij in zit. In veel berghutten kun je een lunchpakketje aanschaffen voor de dag er op. Een andere mogelijkheid is bivakkeren in de bergen: met je eigen tentje een rustig plekje opzoeken om te overnachten. In veel landen mag dit van ongeveer zonsondergang tot zonsopgang. Laat de plek waar je je tentje zet schoon achter, neem alles mee. Het spreekt vanzelf dat een lichtgewicht, waterdichte tent dan nodig is. Zorg ook voor een warme slaapzak, want het kan in de bergen ‘s nachts flink afkoelen, tot onder vriespunt.

#7 Denk over alternatieven na

Bij een goede voorbereiding van een bergwandelvakantie hoort ook dat je nadenkt over alternatieven. Ga je een meerdaagse huttentocht maken? Bedenk wat het voor je programma betekent als je geblesseerd of ziek raakt, of als je om wat voor reden dan ook je weg niet kunt vervolgen. Is er in het gebied waar je een trektocht maakt een een alternatief denkbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een hotel waar je kunt verblijven? Of is er een goede OV-verbinding, zijn er dorpjes in de buurt? Of wat doe je als blijkt dat je wandelvakantie in het water valt, dat er voor elke dag regen of zelfs storm wordt afgekondigd? Wil je onder alle omstandigheden verder lopen, of heb je een alternatief? Heb je iets bij je om te doen, als je onverhoopt je hele vakantie niet meer kunt wandelen?

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Op onze website geven wij tips over ongeveer 60 lange afstandswandelingen in diverse Europese landen. Meerdaagse tochten. Van Kreta tot Schotland, van Zweden tot Spanje, oost en west Europa. Adviezen over de bereikbaarheid, de kaarten, de routes en verslagen over de routes zelf: bijzonderheden, het landschap,de hoogtes. Met veel foto’s en veel video’s.
    Alle wandelingen zijn zijn door onszelf gelopen.
    U vindt ze op: https://www.oranginas.nl/
    Heel veel wandelplezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien