pic-de-madres

Trainen voor bergwandelen, hoe doe je dat?

De zomer komt eraan, de bergen roepen! Als je normaal acht uur per dag achter je computer zit, dan kan het best heftig zijn om ineens dagenlang intensief te wandelen. Daarom is het slim om ook thuis alvast te oefenen voor je bergvakantie. Een goede fysieke voorbereiding voor bergwandelen bestaat onder andere uit het trainen van conditie, kracht, lenigheid en balans. Hieronder vind je onze tips om straks als een echte berggeit te kunnen wandelen in de bergen.

1. Wandelschoenen inlopen

Wandelschoenen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Om zeker te weten dat je schoenen goed passen, kun je ze thuis inlopen. Zo weet je zeker dat je straks niet strompelend van hut naar hut hoeft vanwege slecht passend schoeisel. Dus: schoenen aan en gaan! Begin met een rondje binnenshuis of naar de supermarkt en bouw de lengte van je wandelingen geleidelijk op. Draag ook alvast de wandelsokken die je straks wil meenemen.

2. Wandelen met bepakking

Met een volle rugzak loop je anders dan zonder bepakking. Ga daarom ook regelmatig op pad met gewicht aan je schouders. Zo kun je je tas alvast afstellen op jouw lichaam en ervaren wat een handige indeling is van je tas. Je wil je camera en water waarschijnlijk binnen handbereik hebben en het kan ook handig zijn om duimlussen aan je tas te hebben, om dikke vingers te voorkomen.

3. Hoogtemeters maken in Nederland

Als je gaat wandelen, is het natuurlijk veel leuker om dan ook direct wat hoogtemeters mee te pakken. Hoewel je in ons land misschien even moet zoeken, kun je wel degelijk bergwandelen in Nederland. Op de Dutch Mountain Trail en de Seven Summits in Limburg vind je toppen van 157 tot 257 meter en ook in Nationaal Park De Veluwezoom wandel je boven de honderd meter. En vergeet ook de duinen niet, bijvoorbeeld Groot Valkenisse (Zeeland), de Vlaggeduin (Zuid-Holland) of de Vuurboetsduin (Friesland). Iets minder romantisch zijn de verschillende voormalige vuilnisbergen die je verspreid in Nederland vindt.

4. Neem de trap

Een gemakkelijke manier om je conditie en beenspieren te trainen is door te gaan traplopen. Dus geen roltrappen of liften meer voordat je op bergvakantie gaat, maar hop, de trap op!

5. Krachttraining van de NKBV

Bij bergwandelen gebruik je verschillende spieren. Denk aan je bovenbenen, buik, kuiten en billen. De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) heeft een serie video’s online gezet waarmee je je kracht kunt trainen, onder de noemer Fit de bergen in.

6. Stabiliteit, conditie en lenigheid oefenen

Een goed evenwicht en een goede stapvastheid zijn ontzettend belangrijk in de bergen, zeker als je over smalle paadjes of puinhellingen wil lopen. Denk dan aan goede rompstabiliteit, sterke heupen, knieën en enkels. Als je zoekt op ‘core stability’ vind je tientallen oefeningen om je romp te trainen. Om je enkels te trainen kun je oefenen met op een been of op je tenen staan, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Vanzelfsprekend is ook een goede conditie onmisbaar. En hoewel je niet direct een spagaat hoeft te kunnen, is een beetje lenigheid of flexibiliteit ook handig als je in de bergen gaat wandelen. De NKBV heeft ook verschillende series oefeningen voor stabiliteit, conditie en lenigheid.

Wandelen in Frankrijk
Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten.
  • vijftig schitterende wandelbestemmingen in het hele land
  • meer dan 120 wandelroutes, inclusief GPS-bestanden
  • gemakkelijke, gemiddelde en zwaardere routes
  • tips voor campings, wandelaccommodaties en hotels
  • informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk
  • uitgebreide paklijst
Bestel hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Bestel nu dit nieuwe boek

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief