Recept voor Linzer Torte, Oostenrijkse vruchtenvlaai

Afgelopen zomer wandelden we naar de Oberaletschhütte, een berghut diep verscholen tussen gletsjers en hoge toppen in het Zwitserse Wallis. Daar aangekomen konden we van een fantastisch uitzicht genieten met een kop koffie en een flink stuk Linzer Torte. Deze vruchtenvlaai is inmiddels in heel de Alpen bekend, maar komt oorspronkelijk uit Oostenrijk.

De naam Linzer Torte (of Linzertorte) heeft niets met linzen te maken, maar met de stad Linz in Oostenrijk. De taart werd voor het eerst genoemd in 1653 en is daarmee de oudste taart ter wereld die genoemd is naar een stad. Wie de taart voor het eerst gemaakt heeft, is onbekend.

Het recept voor deze taart lijkt op het eerste oog niet heel bijzonder, maar door de geroosterde en gemalen hazelnoten en de toegevoegde kruiden heeft het deeg een heerlijke smaak.

Recept voor Linzer Torte, Oostenrijkse vruchtenvlaai

Gang: Dessert, TaartKeuken: OostenrijkNiveau: Gemakkelijk
Porties

8

personen
Bereidingstijd

30

minuten
Baktijd

45

minuten
Wachttijd

1

uur

Ingrediënten

  • 100 gram geroosterde en gemalen hazelnoten

  • 150 gram roomboter

  • 150 gram poedersuiker

  • 250 gram bloem

  • 10 gram bakpoeder

  • 1 ei

  • Kruiden naar smaak (bijvoorbeeld 1 tl kaneel en 1/2 tl gemalen kruidnagel, evt. snufje vanille, citroensap)

  • 450 gram aalbessenjam (of frambozenjam)

  • 1 eigeel om te bestrijken

  • 2 el amandelschaafsel

Beschrijving

  • Rooster de hazelnoten en maal ze fijn met een vijzel of keukenmachine. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten, maar zorg dat ze niet te groot zijn: dan breekt straks je deeg.
  • Meng de boter en de poedersuiker. Voeg daarna het bakpoeder, bloem, gemalen hazelnoten en kruiden toe en kneed het deeg. Als laatste voeg je een ei toe en maak je van het deeg een stevige bal.
  • Laat het deeg nu een uur rusten in de koelkast.
  • Als je deeg is uitgerust, verwarm je de oven voor op 190°C.
  • Deel je deeg in vieren. Een kwart bewaar je voor de strepen bovenop je taart. Met het resterende deel bekleed je een ingevette springvorm. Zorg voor een opstaande rand van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter.
  • Vul de taart met jam en snijd repen van het resterende deeg. Hiermee bekleed je de bovenkant van je taart. Let op: het deeg zakt nog wat uit in de oven, dus maak de strepen niet te dik en zorg voor voldoende tussenruimte, anders zie je straks de jam niet meer.
  • Vouw het deeg aan de zijkant van je deeg een beetje naar binnen. Bestrijk de bovenkant van je taart met eigeel en bestrooi de randen met amandelschaafsel.
  • Bak de taart 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Tips

  • Voor dit recept gebruikte ik een springvorm van 26 cm. Een kleinere springvorm is ook geen probleem: maak dan de bodem iets dikker.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. wanneer gaan de hazelnoten erin?

    1. Marita Author says:

      Hoi Corinne, ik zie dat ik dat inderdaad vergeten ben te vermelden. Je mengt in het begin alle ingrediënten door elkaar voor het deeg, de volgorde maakt niet zoveel uit. Ik heb het recept aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien