Wat is er fijner dan heerlijke etensgeuren, die je na een actieve dag in de bergen tegemoet komen drijven? Vanuit de keuken van een berghut na lang wandelen, of op de piste tijdens de wintersport. Om het berggevoel ook thuis vast te houden duiken wij de keuken in voor Tiroler gröstl, een makkelijk bergrecept om zelf te maken.
Op mijn zoektocht naar een original rezept kwam ik uit op BlogTirol, die hun recept van een Tiroler boerin ontvingen. Gröstl is van oorsprong een restjesgerecht en wordt in heel Oostenrijk gegeten. De ‘bratenreste’, een kliekje vlees, werd met wat aardappelen, uien en kruiden in een handomdraai omgetoverd in een smakelijk en voedzame maaltijd. Het originele recept bevat niet veel groenten, maar deze kun je natuurlijk zelf toevoegen voor wat extra vitaminen. Ik heb het gekookte rundvlees weggelaten om de hoeveelheid vlees in het recept te beperken.
Makkelijk recept uit de bergen: Tiroler gröstl
Gang: Blog, ReceptKeuken: OostenrijkNiveau: Makkelijk2
personen30
minutenIngrediënten
500 gram aardappelen (of aardappelschijfjes)
1 ui
125 gram spekjes
snufje zout en komijn (of karwij)
verse peterselie of bieslook
evt. 150 gram gekookt rundvlees)
- Voor de spiegeleieren
2 eieren
Klontje boter
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze vervolgens ongeveer vijf minuten. De schijfjes moeten nog wel een beetje stevig zijn. Giet de schijfjes hierna af en laat ze even stoom afblazen. Je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken in dit recept, dan kun je deze stap overslaan.
- Snij de ui. Bak de spekjes in een koekenpan en voeg na een paar minuten de gesnipperde ui toe. Na weer een paar minuten kun je ook de aardappelschijfjes toevoegen. Roer alles door elkaar en breng op smaak met komijn en zout.
- Hak intussen de peterselie fijn. Op het eind voeg je dit toe aan je mengsel van spekjes, ui en aardappelschijfjes. Houd wat over om mee te garneren.
- Smelt een beetje boter in een aparte koekenpan en bak hierin twee spiegeleieren.
- Schep de gröstl op een bord en leg er een spiegelei bovenop. Garneer met peterselie.
Serveertip
- Serveer de gröstl bijvoorbeeld met rode kool. De zoete smaak van de kool is een mooie tegenhanger voor dit zoute gerecht.
Wil je nog meer Oostenrijkse recepten maken? Kijk dan ook eens naar dit recept voor apfelstrudel of het recept voor kaiserschmarrn.