Vakantie voorbij: je bergschoenen schoonmaken en opbergen

De vakantieperiode is voorbij en na lang treuzelen is het echt tijd om je bergschoenen schoon te maken en op te bergen. Niet het meest leuke klusje, maar wel belangrijk als je een maximale levensduur wil voor je schoenen. Het onderhoud van wandelschoenen is niet moeilijk, maar het kan zijn dat je een beetje de kluts kwijt raakt: wel of geen zeep, mag je de rubberen zolen nu wel of niet insmeren? Laat de moed vooral niet in de schoenen zinken, want als je eenmaal bent begonnen is de verzorging van je bergschoenen een fluitje van een cent.

Vullen met water, impregneren, waxen… Ik zal maar eerlijk bekennen dat wij niet na iedere wandeltocht al deze stappen doorlopen, zeker niet als we kort daarna weer op stap gaan. Maar als onze wandelschoenen voor langere tijd in de kast belanden, krijgen ze een uitgebreide onderhoudsbeurt. Hieronder vind je alle informatie om je schoenen eens goed te verwennen.

Schoonmaken

Drogen

Laat je schoenen eerst goed opdrogen bij kamertemperatuur. Dit kan gerust een paar dagen duren. Zet je schoenen niet in de volle zon, bij de verwarming of onder een föhn, want het leer kan scheuren als het te snel droogt. Zijn je schoenen erg nat? Stop er dan kranten of keukenpapier in die het vocht opnemen.

Losse onderdelen verwijderen

Het is misschien niet de meest frisse bezigheid, maar haal vooral ook de binnenzolen uit je schoenen. Hierdoor kan de binnenkant van je schoen beter opdrogen. Om overal gemakkelijk het vuil weg te halen, verwijder je ook je veters en de tong van je schoen. De binnenzolen, veters en tong spoel je af met lauwwarm water, om al het zand en zout af te spoelen.

Buitenkant en rubberen zolen

Schrob met een stevige borstel alle viezigheid van je schoenen. Kijk wel uit dat je het leer niet beschadigt. Als je schoenen erg smerig zijn kun je wat lauwwarm water toevoegen. Gebruik geen heet water, want hierdoor kan het leer scheuren. Ook het gebruik van zeep is niet verstandig, omdat dit de impregnatie kan aantasten. Na het schoonmaken van de buitenkant kun je de binnenkant schoonspoelen. Sla je dit over, kijk dan eerst of je je schoenen wil impregneren voordat je het leer helemaal droog laat worden.

Binnenkant en Gore-Tex

Om de binnenkant schoon te maken vul je je schoenen met lauwwarm water en laat je ze vijf tot tien minuten staan. Hierna spoel je je schoenen af en laat je ze op kamertemperatuur drogen. Op deze manier zorg je ervoor dat achtergebleven zoutkristallen uit je zweet worden opgelost en voorkom je dat de poriën van het leer en de Gore-Tex verstopt raken. Hierdoor blijft het ademend vermogen van je bergschoenen optimaal. Voor een frisse geur kun je een klein scheutje natuurazijn, groene zeep of afwasmiddel toevoegen, maar zelf doe ik dat nooit.

Bergschoenen opbergen

Impregneren

Gore-Tex maakt je schoenen waterdicht, maar beschermt niet de leren buitenlaag. Het impregneren van je schoenen is belangrijk om ze waterafstotend te maken, omdat het beter is om leer niet te vaak nat en droog te laten worden. Je kunt controleren of je schoenen geïmpregneerd moeten worden door er een druppel water op te laten vallen. Parelt het water er gemakkelijk af? Dan is je schoen nog voldoende beschermd. Impregneren doe je het liefst zolang het leer nog vochtig is, want dan trekt het beter in.

Leer voeden (zonder vet)

Leer wordt ruw en droog als het vaak nat wordt, net als je huid. Daarom moet je het leer niet alleen beschermen door het te impregneren, maar ook voeden. Dit doe je door je schoenen in te smeren of te spuiten met een onderhoudsproduct op wasbasis. Gebruik nooit olie of vet, want daardoor verliest het leer zijn stevigheid en bovendien kunnen de poriën van het leer en de Gore-Tex verstopt raken. Dit komt het ademend vermogen van je schoenen niet ten goede. Wrijf de wax goed in en denk aan de naden en randen. Op sommige websites staat dat je de rubberen randen niet moet meenemen, maar je voorkomt hiermee juist dat ze uitdrogen en barsten.

Droge, niet te warme plek

Als je schoenen weer geboend en gevoed zijn kun je ze wegzetten op een droge, niet te warme plek. Vocht kan namelijk leiden tot schimmelvorming en in direct zonlicht of naast een te enthousiaste verwarming kunnen je schoenen uitdrogen.

Onderhoud in de winkel

Vertonen je schoenen, ondanks jouw perfecte verzorging, gebreken? Gooi ze dan niet direct weg, maar neem ze mee naar de winkel of een schoenmaker om ze te laten repareren. Loslatende rubberen randen, stiksels en zelfs schoenzolen hoeven nog lang niet het einde te betekenen van je geliefde wandelschoen.

Extra tips

  • Gebruik geen heet water bij het schoonmaken van je bergschoenen, want het leer kan hierdoor scheuren.
  • Haal ook tijdens je vakantie na iedere wandeling de binnenzolen uit je schoenen en trek de veters los. Zo kunnen alle onderdelen beter drogen en loop je langer op comfortabele, droge schoenen.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien