Hoe kun je een berghut reserveren voor een huttentocht?

Tijdens een huttentocht loop je van berghut naar berghut, waardoor je op plekken kunt komen ver van de bewoonde wereld. Wandelend door de bergen kun je helemaal tot rust komen, maar je wil tijdens je tocht niet stressen over je overnachtingsplek voor die nacht. Daarom is het verstandig om een huttentocht van tevoren te reserveren, maar hoe doe je dat? In dit blog lees je waar je hutten kunt vinden en reserveren, hoe je korting krijgt op je overnachting en lees je hoe wij afgelopen zomer onze huttentocht hebben geboekt in Parc national de la Vanoise, in Frankrijk.

De eerste huttentochten die wij liepen, waren georganiseerde reizen. Als je voor de eerste keer een huttentocht wil lopen maar opziet tegen alle organisatie, is dat een perfecte oplossing. Maar je kunt ook prima je eigen huttentocht samenstellen. Deze zomer wilden wij graag de Tour des Glaciers de la Vanoise lopen, een mooi rondje rondom de gletsjers in dat gebied. Dan is het vrij simpel om de tocht uit te stippelen, zou je denken. Maar uiteindelijk waren er toch nog een aantal zaken om goed op te letten.

Hoelang van tevoren moet je een berghut boeken?

Een belangrijke vraag als je een huttentocht wil boeken: hoelang van tevoren moet je dit doen? Dit is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Wil je een tocht lopen in het hoogseizoen, dan zul je eerder moeten boeken dan buiten de populaire wandelmaanden. Daarnaast zijn hutten op een bekende route als de Tour du Mont Blanc waarschijnlijk sneller volgeboekt dan in een onbekend gebied. Voor de Tour des Glaciers de la Vanoise hebben wij eind juni de berghutten geboekt voor begin augustus, dus anderhalve maand van tevoren. Toen waren er al hutten bezet, maar gelukkig hadden we hier voldoende uitwijkmogelijkheden, vanwege het grote aantal hutten in dit gebied. Let dus ook op het aantal hutten en de grootte ervan als je je route gaat uitstippelen. Wij konden onze route uiteindelijk in tegenovergestelde richting lopen, en toen was er wel voldoende plek. Als je last-minute een huttentocht wil lopen, kun je het vaak telefonisch contact opnemen met een hut. Soms annuleren wandelaars hun reservering en kun je op de valreep toch terecht.

Waar vind je alle berghutten?

De meeste berghutten zijn inmiddels te vinden op internet. Sommige regio’s en bergketens hebben een eigen website met daarop alle hutten in de streek. Dit was het geval bij de Tour des Glaciers de la Vanoise. Er zijn ook verschillende alpenverenigingen die al hun hutten op één portaal aanbieden, bijvoorbeeld:

Niet alle hutten staan op deze websites, omdat sommige hutten niet aangesloten zijn bij een alpenvereniging, bijvoorbeeld privéhutten. Ook tussen de overzichtskaarten van de verschillende alpenverenigingen zit nog wel eens verschil, dus kijk op verschillende websites voordat je beslist welke hut je gaat boeken. Ten slotte is ook je wandelkaart een bron voor de zoektocht naar hutten. Veel hutten hebben een eigen website met contactinformatie.

Hoe boek je een berghut?

Via bovenstaande portalen is het vaak mogelijk om online een reservering te plaatsen voor een berghut. Ook andere (privé)hutten kun je van tevoren reserveren via hun website of per telefoon. In de Vanoise ging dit gemakkelijk, via de website Refuges de Vanoise. Via deze website konden we ook onze diëten doorgeven, of er kinderen in ons reisgezelschap zaten, en commentaar achterlaten voor de huttenwaard. Wil je tijdens je wandeling afwijken van je route, vraag dan of de huttenwaard kan bellen met andere hutten in het gebied. Geef een annulering ook altijd tijdig door, zodat jouw plekje aan een andere wandelaar kan worden toegewezen.

Kosten van een berghut

Overnachten in een hut is vaak niet goedkoop, maar meestal kun je voor verschillende opties kiezen. De meeste hutten bieden, naast alleen een bed, ook een overnachting aan op halfpension. Dat betekent dat er ‘s avonds voor je wordt gekookt en dat je ‘s ochtends bij het ontbijtbuffet kunt aanschuiven. Daarnaast kun je vaak in de hut nog een take-away lunch of douchemuntje kopen. Reken op ongeveer € 15-30 voor enkel een bed en rond de € 45-55 voor halfpension. In de winter en voor kinderen en groepen zijn er meestal aparte tarieven.

Korting in een berghut

Als je een huttentocht wil gaan maken, loont het om te kijken naar een lidmaatschap bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Met je NKBV-pas krijg je namelijk tot 50% korting bij hutten die aangesloten zijn bij een alpenvereniging. Geef hiervoor bij het reserveren aan dat je zelf ook lid bent van een alpenvereniging en vergeet vervolgens niet om je pas mee te nemen tijdens je tocht. Op de website van de NKBV lees je bij welke hutten je korting krijgt en hoe je in het Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Engels duidelijk maakt dat je lid bent van een alpenvereniging. Handig: de NKBV biedt ook reisverzekeringen aan waarmee je goed gedekt bent tijdens je tocht.

Betalen en annulering

Bij de meeste hutten die je online reserveert, wordt een voorschot via creditcard gevraagd. Het restant van de kosten betaal je na afloop van je verblijf in de hut. Tijdens de Tour des Glaciers de la Vanoise konden we in twee hutten alleen contant betalen. Dit is in meer hutten het geval. Zorg dus dat je voldoende geld bij je hebt, of zoek van tevoren goed uit of je kunt pinnen in de berghut. Als je een hut wil annuleren, kun je dit het beste telefonisch doen of via een de huttenwaard van een andere hut. Hou er rekening mee dat je soms toch kosten moet betalen. In de Vanoise hebben wij een aantal hutten moeten annuleren en bij een aantal kregen wij het voorschot niet terugbetaald.

Heb je nog vragen over het reserveren van een berghut?

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien