5 tips voor duurzaam bergwandelen

Als bergwandelaar ben je hoogstwaarschijnlijk gek op de natuur en kun je niet vaak genoeg in de bergen zijn. Maar die reishonger heeft ook een keerzijde: reizen is altijd een belasting voor de natuur. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je reis te verduurzamen en ook thuis kun je al verantwoorde keuzes maken voor je bergvakantie. Wij proberen altijd zo duurzaam mogelijk te bergwandelen, maar er is nog veel te leren. In dit artikel vind je vijf van onze tips.

Ook tijdens je vakantie kun je proberen zo verantwoord mogelijk te reizen. Ga waar mogelijk met het openbaar vervoer en probeer liften en kabelbanen te vermijden. Beschadig de natuur zo min mogelijk door niet van de paden af te wijken, geen bloemen te plukken en niet met zonnebrand op in een bergmeer te duiken. Neem niet alleen je eigen afval mee, maar raap ook zwerfafval op. Naast deze maatregelen kun je thuis je vakantie verduurzamen en onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

1. Download de app Beat the Microbead

Wat? Plastic in tandpasta of shampoo? Jazeker: microplastics worden bijvoorbeeld gebruikt als vulmiddel in antirimpelcrème en om shampoo te laten schuimen. Als je zulke producten gebruikt tijdens het bergwandelen, komen de minuscule stukjes plastic in je lijf én in de bergen terecht. Om te checken of je verzorgingsproducten plasticvrij zijn, download je de app Beat the Microbead van de Plastic Soup Foundation.

2. Koop duurzame wandelkleding en uitrusting

Kleding kopen en reizen zijn per definitie niet milieuvriendelijk, maar je kunt wel kiezen voor de duurzame variant. Kijk eerst naar alternatieven voor nieuwe producten. De eerste keer dat Marita ging bergwandelen, leende ze haar rugzak via Peerby. Er zijn ook verschillende andere organisaties waar je spullen voor bergwandelen en huttentochten kunt huren, zoals HikersHouse en Surviking. Wil je toch liever een eigen outfit of uitrusting? Struin websites met tweedehands spullen af voordat je je richting de winkel begeeft.

Over duurzame kleding is ontzettend veel informatie te vinden, waardoor je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Hou in je achterhoofd dat natuurlijke materialen, zoals katoen en (merino)wol, niet altijd de meest duurzame oplossing zijn. TrekkingThomas schreef er een interessant artikel over en verwees ook naar dit artikel van VeggieVagabonds.

3. Zorg goed voor je outdoorspullen

Een andere tip om je wandelkleding en outdoorspullen duurzamer te maken: zorg goed voor je materialen. Was je kleding minder vaak en gebruik daarbij (zeker in de buitenlucht) biologisch afbreekbaar wasmiddel. Laat je spullen aan de lucht drogen. Geef je uitrusting en kleding na iedere bergsportvakantie een goede wellnessbehandeling, om de levensduur van je spullen te verlengen. Hou bij het schoonmaken van je bergschoenen rekening met het materiaal: vergeet bijvoorbeeld niet om het leer te voeden en zet je schoenen weg op een droge, niet te warme plek. Zijn je spullen kapot? Probeer ze zelf te repareren of maak gebruik van de herstelservice van outdoorwinkels.

4. Recycle je outdoormateriaal bij Bever

Ben je je kasten aan het opruimen en kom je outdoormaterialen tegen die je niet meer gebruikt? Gooi ze dan niet weg, maar lever ze op een later tijdstip in bij het recycleprogramma van Bever. Naast kleding kun je in de winkel ook oude tenten, slaapzakken, klimgordels en rugzakken inleveren. Je spullen worden opnieuw verkocht of (deels) gerecycled. Goed voor het milieu én je krijgt € 5 korting als je tijdens je bezoek iets aanschaft. Dat laatste moet je wel alleen doen als je het écht iets nieuws nodig hebt, natuurlijk.

5. Koop een oplader of powerbank op zonne-energie

Tijdens een huttentocht heb je zo nu en dan elektriciteit nodig, bijvoorbeeld om je camera of telefoon op te laden. Door gebruik te maken van een powerbank op zonne-energie help je om het energieverbruik van de hut te verminderen. Als je een powerbank van het Nederlandse bedrijf WakaWaka koopt help je bovendien om duurzame energie beschikbaar te maken voor mensen overal ter wereld.

Extra tip: documentaire Net op tijd

In de documentaire Net op tijd willen Jesse Dercks en Marciano Hendriks laten zien wat de effecten van klimaatverandering zijn op het landschap van de Alpen. De verwoestende kracht van de mens, maar ook de veerkracht en schoonheid van het berglandschap zullen centraal staan. De documentaire is nog in ontwikkeling, maar tot die tijd kun je de jonge filmmakers volgen via Facebook of Instagram.

Wat doe jij al om je bergvakantie te verduurzamen?

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien