Dikke vingers en handen tijdens het wandelen: zo kom je er vanaf

Je hebt het tijdens het bergwandelen vast wel eens gemerkt: na een tijdje worden je vingers dik of opgezwollen. Zelf vind ik het niet erg storend of pijnlijk, maar sommige wandelaars hebben veel hinder van gezwollen of opgezette handen. Maar hoe kom je er eigenlijk aan en belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Wat is er aan de hand?

Over het algemeen zul je last krijgen van gezwollen en dikke vingers als je ze langere tijd naar beneden laat hangen, bijvoorbeeld na een paar uur wandelen. De precieze oorzaak is niet bekend, maar doordat je handen naar beneden hangen moet het bloed tegen de zwaartekracht in terugstromen naar het hart. Het is plausibel dat de doorbloeding van je vingers en handen hierdoor minder goed is, waardoor ze wat kunnen gaan opzwellen. Dat is in het grootste gedeelte van de gevallen niets om je zorgen om te maken. Gaan je handen ook tintelen, jeuken of ervaar je door de pijn beperkingen in je bewegingen? Ga dan voor de zekerheid na of er nog iets anders aan de hand is.

Handen omhoog

Je kunt vrij gemakkelijk van je gezwollen en dikke vingers afkomen en het zelfs voorkomen door ze te blijven bewegen of omhoog te houden. Op internet zijn allerlei hulpmiddelen te vinden die je daarbij kunnen helpen, zoals speciale wandelstokjes, smoveys of thumbloops, maar deze zijn vrij aan de prijs en waarschijnlijk kun je het probleem ook met voor de hand liggende materialen al oplossen.

Duimlussen aan je rugzak

Veel rugzakken hebben twee lusjes aan de schouderbanden. Heb je je ooit afgevraagd waarom? Nou, hiervoor! Je kunt hier gemakkelijk je duimen doorheen steken, zodat je je handen omhoog houdt. Ik vind dit zelf een hele ontspannen manier van wandelen. Als je geen lussen aan je rugzak hebt, kun je je duimen ook achter de borstband van je rugzak haken of met stof, oude rugzakbanden of karabijnhaken zelf een constructie verzinnen.

Wandelstokken gebruiken (of doen alsof)

Als ik met wandelstokken loop, heb ik nooit last van opgezwollen vingers. Je armen blijven tijdens het wandelen met stokken namelijk automatisch in beweging en bovendien zet je lichte kracht op je handen als je de handvatten moet vasthouden. Hou je er niet van om met wandelstokken te lopen, dan kun je ook een vuist maken met je duim tussen je middel- en ringvinger en zo het wandelen met stokken na te bootsen.

Gratis hulpmiddelen

Waarom zou je direct dure hulpmiddelen kopen als je in de natuur of in je rugzak van alles kunt vinden? Hou tijdens het wandelen bijvoorbeeld een stukje hout, wat gras of een steen vast, zodat je ergens in kunt knijpen of mee kunt spelen. Of hou je waterfles of wandelkaart een tijd lang in je handen, in plaats van hem in je rugzak te stoppen. Je kunt je vingers natuurlijk ook in beweging houden zonder iets vast te houden, maar mijn ervaring is dat je dit tijdens het wandelen al snel vergeet. Met een klein hulpmiddel gaat dit al veel gemakkelijker en zijn dikke vingers hopelijk snel verleden tijd.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien